Två saker är viktigare än allt annat för att de hemlösa katterna ska klara kylan så bra som möjligt:
- Tillräckligt med näringsrik mat och vätska.
- Skydd mot kyla, regn och blåst.
Så matar du på bästa sätt
Burkmat i värmeisolerade behållare (leta i butiker som säljer campingutrustning och dylikt) är näringsmässigt det bästa för matning i vintertid, eftersom det kräver mindre engeri att smälta blötmat än torrfoder. Under vintern behöver katterna all energi de har till att hålla sig varma.
Om du inte har kärl som hindrar maten från att frysa eller har möjlighet att byta maten minst ett par gånger om dagen bör du utöver burkmat ge rikligt med torrfoder med ett högt näringsinehåll. Välj ett foder från djuraffär eller veterinär som har en hög andel fett (mycket energi). Kattungefoder är ett bra alternativ.
Ge absolut inte torrfoder som du köper i din vanliga matbutik. Dessa foder har lågt näringsinnehåll, innehåller inte mycket fett och har alldeles för höga nivåer av olika salter vilket gör katterna uttorkade. De är inte heller ekonomiska eftersom katterna inte får i sig tillräckligt med näring och därför äter mycket mer av den här typen av foder.
Att förhindra vatten och mat från att frysa kan vara en utmaning under vintern. Följande åtgärder kan hjälpa till att hålla vattnet drickbart:
- Använd skålar som är djupa snarare än vida, och försök placera dem i ett soligt läge.
- Köp en liten bit riktigt tjock frigolit på ett byggvaruhus. Gröp ur frigoliten så att matskålarna passar i urgröpningarna. Du har sedan en effektiv värmeisolerande matbehållare.
- Fyll vattenskålen med hett eller varmt vatten.
- Häll i en nypa socker i vattnet; detta förhindrar att det fryser så snabbt och ger en energikick till katterna!
- Använd värmeisolerade behållare.
- Mata katterna på regelbundna tider. Då vet katterna när de ska komma fram och maten och vattnet står ute i kylan kortare tid innan det blir konsumerat.
- Gör ett matbås för katterna, som har golv och tak men åtminstone två öppna sidor (du kan t.ex. använda en kartong täckt med plast), så att katterna inte känner sig trängda när de äter. Ställ en bit ovanför marken. Du kan gör en plattform med brädor och tegelstenar. På så sätt kommer maten upp från marken.
Hjälp katterna med skydd mot väder och vind
Blir katterna kalla sjunker deras immunförsvar och de får lätt infektioner och sjukdomar. Självklart lider de jättemycket av att frysa.
Billiga frigolitboxar (sådana som fiskbutiker använder) kan du köpa på byggvaruhus. De gör en enorm skillnad för utekatterna under vintern. Du kan sätta lådan i en flyttkartong som du täckt med plast (t.ex. sopsäck), eller täcka själva frigotlådan med plast (det isolerar mer om du sätter lådan i en flyttkartong).
Ställ lådan på en säker plats, undangömd inne bland buskar eller allra helst under tak i t.ex. ett skjul eller förråd. Lägg en tyngd (t.ex. träskiva) ovanpå locket för att hålla fast ner locket och hålla lådan på samma plats. Ställ lådan på någonting (t.ex. brädor) så att den kommer upp från marken och inte blir blöt när det regnar.
Frigoliten blir varm av katternas kroppsvärme och håller kvar värmen. Du ska absolut inte lägga in tyg i lådorna eftersom tyget drar åt sig fukt och bli iskallt. Köp istället en förpackning halm/hö (strömaterial till gnagare, finns i djurbutik eller i vanlig matbutik) och lägg in i boxen. Det bildas luftfickor i halmen och tillsammans med frigoliten blir det snabbt riktigt varmt i boxen när en eller flera katter ligger där.Det finns även nya typer av material som håller kvar värme och stöter bort fukt. Fråga efter sådant i specialbutiker för camping och fiske.
Gör en öppning i lådan som är tillräckligt stor för att en vuxen katt ska komma in men för liten för en hund. Gör inte ingången mitt på lådan utan nära en av hörnen. Det bästa är om du gör en ingång som är som en liten tunnel eller L-formad (så att det inte blåser in i boxen). Detta kan du åstadkomma med hjälp av material av kartong eller med en smal låda som du fäster mot öppningen du gjort i frigolitboxens vägg. Täta alla skarvar med tejp eller silikonmassa (köps på byggvaruhus).
Övriga vintertips
Titta under bilen innan du startar eftersom katter ibland klättrar in i motorn eller gömmer sig under bilen för att få lite värme. Varje vinter händer det att katter dödas eller lemlästats efter att ha fastnat i fläktremmen när deras varma gömställe förvandlas till en dödsfälla.
Har du garage så var noga med att farliga vätskor förvaras på ett säkert sätt. Desperat törstiga katter kan till exempel ge sig på att dricka glykol vilket ger akut och livshotande njursvikt.