Frågor och svar


Här har vi samlat frågor som är vanligt förekommande.

 1. Jag har hittat en hemlös katt, vad ska jag göra?
 2. Kan ni direkt hämta en katt som behöver hjälp?
 3. Jag har ringt er men ingen har ringt upp, varför hör ni inte av er?
 4. Jag har skrivit i tråden att jag kan ta hand om katten men får inget svar.
 5. Jag vill bara adoptera en kattunge, varför får jag inte det?
 6. Min katt kissar fel, vad kan jag göra?
 7. Varför svarar ni inte på meddelande/ mail?
 8. Kan en utekatt bli innekatt när jag flyttar?
 9. Hur gör jag om jag vill adoptera en katt?
 10. Vad gäller vid adoption?
 11. Kan ni hjälpa mig att omplacera min katt?
 12. Någon har avlidit och jag vet inte vad jag ska göra med katten, kan ni hjälpa mig
 13. Kattjourens hjältar? (vad ska det vara för fråga?)

1. Jag har hittat en hemlös katt, vad ska jag göra?

Att en katt söker sig till dig betyder förstås inte per automatik att katten är hemlös eller i behov av hjälp. I detta läge får du helt enkelt förlita dig på ditt sunda förnuft i bedömningen huruvida du bör ingripa eller inte. Se till kattens allmäntillstånd, om han/hon är mager, trött, hängig, hungrig, sjuklig etc ska du givetvis agera. Det är alltid bättre att göra för mycket än för lite. Är katten hungrig – ge mat. Tamkatter klarar sig inte länge på egen hand. Står du i valet & kvalet och om katten verkar vara frisk men hemlös, är ett bra och enkelt knep att köpa ett billigt katthalsband.Skriv ”Ring” följt av ditt nummer i halsbandet och sätt det på katten. Detta gäller endast om katten verkar frisk).

Om katten verkar vara i dåligt skick börja med att ta in katten och anmäl den upphittad hos polisen. Visar det sig sedan att den är ägd blir ägaren troligen bara tacksam att du tagit in katten och reagerat.

Ge mat i små portioner och rent vatten. Låt inte katten träffa dina egna djur, utan håll den avskild.

Har katten halsband så kanske du kan hitta kontaktuppgifter i det till ägaren. Är katten öronmärkt så kan du söka efter märkningen på två olika hemsidor djurid.se och sverak.se. Lys med en ficklampa bakom örat så syns märkningen bättre.

Verkar katten vara omärkt så måste den tas till veterinär för en chipkontroll. Man behöver inte boka en tid och besöket är gratis.

Släpp absolut inte ut katten om ingen ägare hittas, ta med katten hem igen och ge den mat, vatten och kärlek. Behöver katten vård och du inte har möjlighet att ge den det kontakta olika no kill organisationer som hjälper katter.

Kan du inte behålla katten fråga runt bland familj och vänner om någon kan ha den tillfälligt. Be sedan om hjälp från no kill organisation med en omplacering för den hemlösa katten.

Det viktigaste är att reagera och göra något, inte bara gå förbi. Att bara gå förbi och lämna en hemlös, kanske sjuk katt kan innebära döden för katten.

Oss på Kattjouren når ni bäst via mail, akut@kattjouren.nu eller omplacering@kattjouren.nu

Lappa området med bilder på katten du hittat, sätt även in en gratis annons på vilse.nu där man kan söka efter försvunna katter och annonsera om upphittade katter.

2. Kan ni direkt hämta en katt som behöver hjälp?

Vi har tyvärr inget katthem och kan därför oftast inte hämta en katt som behöver flytta direkt. Vårt nätverk är dock enormt och i akuta situationer t.ex. när en katt är skadad kan vi oftast via ett nödrop på vår facebooksida finna hjälp väldigt snabbt.
> Tillbaka till toppen <

3. Jag har ringt er men ingen har ringt upp, varför hör ni inte av er?

Vi alla i Kattjouren jobbar ideellt vid sidan om våra vanliga jobb, familj och fritid. Därför ber vi alltid att ni skickat ett sms, så vi i lugn och ro kan kontakta er när vi har tid. Ett missat samtal på telefonen säger tyvärr inget, medan ett sms med en kort text om vad det gäller förenklar vårt arbete avsevärt.
>> Tillbaka till toppen <<

4. Jag har skrivit i tråden att jag kan ta hand om katten men får inget svar.

Vi vill att ni smsar oss om ni kan hjälpa till för vi hinner inte se allt som skrivs i trådarna alltid. En kommentar i tråden kan dessutom få andra att tänka att det redan är löst, även om det inte är det. Vi är så tacksamma att ni alla vill hjälpa oss, men skicka sms om ni kan hjälpa till så vi kan handlägga ärendet så snabbt som möjligt.
>> Tillbaka till toppen <<

5. Jag vill bara adoptera en kattunge, varför får jag inte det?

Vi anser att alla katter mår bäst av en kompis, därför adopterar vi aldrig ut katter som ensamkatter om katten inte av speciella skäl kräver det. Kattungar flyttar alltid två och två om det inte finns en katt i det nya hemmet.
>> Tillbaka till toppen <<

6. Min katt kissar fel, vad kan jag göra?

Om katten inte redan är kastrerad så kastrera den direkt. Är katten kastrerad så kan kissandet bero på en rad olika saker. Börja med att ta katten till veterinär för urinprov och en hälsoundersökning. Många katter kissar fel när dem har ont någonstans, exempelvis i tänderna.

Om något i ert hem har förändrats kan katten protest kissa. Exempelvis om man flyttat, separerat, träffat en partner eller fått barn. Prova låt katten vara i ett rum en kort tid. Ha två kattlådor i rummet, en med tak och en utan. Placera mat och vatten långt ifrån lådorna. Lek och stimulera katten så mycket du kan. Köp också feliway som verkar harmoniskt för din katt.
>> Tillbaka till toppen <<

7. Varför svarar ni inte på meddelande/ mail?

Vi önskar naturligtvis att vi hade kunnat jobba med att rädda katter varenda sekund på dygnet men vi har vanliga liv med jobb och familj att sköta också. Det innebär att vi inte alltid hinner svara på allt lika fort som vi önskar.
>> Tillbaka till toppen <<

8.Kan en utekatt bli innekatt när jag flyttar?

Katter är experter på att anpassa sig, en katt som är van vid utevistelse kan till sin familjs stora förvåning oftast anpassa sig väl till livet som innekatt. Katten kanske behöver lite mer lek och stimulans inne en tid bara. Har katten inte redan en kompis så är det en bra ide att ge katten någon att leka med i sitt nya hem som innekatt. Tänk på att katten är en familjemedlem som helst av allt vill stanna hos sin familj, även om förutsättningar kring hem och relationer ändras.
>> Tillbaka till toppen <<

9. Hur gör jag om jag vill adoptera en katt?

Om du är intresserad av en katt som nödrops på facebooksidan så sms:a den förmedlare som står i nödropet. Berätta vilken typ av hem du kan erbjuda din nya vän. Om det inte gäller en specifik katt utan du vill anmäla ditt intresse att adoptera så mejla en presentation om dig själv och vilken typ av hem du kan erbjuda till adoption@kattjouren.nu.
>> Tillbaka till toppen <<

10. Vad gäller vid adoption?

Som adoptant av en katt från oss på Kattjouren förbinder du dig genom vårt vårdnadsåtagande att kastrera din katt samt hålla honom/henne försäkrad och vaccinerad.
>> Tillbaka till toppen <<

11. Kan ni hjälpa mig att omplacera min katt?

Om du absolut inte kan behålla din familjemedlem så hjälper vi till mot en omplaceringsavgift. Avliva absolut inte din katt, utan be om hjälp till ett nytt hem istället.
>> Tillbaka till toppen <<

12. Någon har avlidit och jag vet inte vad jag ska göra med katten, kan ni hjälpa mig?

Katter från dödsbo har prioritet eftersom det oftast är väldigt akut. Vi hjälper dig att ge katten ett nytt tryggt hem så du kan sörja ifred. Maila oss direkt på akut@kattjouren.nu