Länge har kattungar fått flytta från sin mamma redan vid 8 veckors ålder eftersom hundvalpar flyttar då. Numera vet etologer att katter inte utvecklas som hundar och att det bästa för kattungar är att stanna med sin mamma och syskon tills de blivit 12 veckor.
Sverak som är Sveriges kattklubbars förbund har som regel inom raskattuppfödningen att inga ungar får flytta innan 12 veckor. Många tidningar, såsom DN, SvD etc. och annonssidor som Blocket har likt Sverak denna 12-veckorsregel.
Varför 12 veckor?
Kattungar är redan vid 8 veckors ålder rumsrena, härligt sociala, inte längre beroende av bröstmjölk utan kan äta fast föda. Men veckorna mellan 8 och 12 är väldigt viktiga för en kattunges fortsatta utveckling och mognad. Det är under denna tid i kattungens liv som den lär sig dels att “vara katt”, dvs. kommunicera med andra katter, och dels allmänt katthyfs, dvs. att bett och klös gör ont.
En hundvalp flyttar från sin mamma redan vid 8 veckors ålder eftersom hunden är ett flockdjur och dess grupptillhörighet ska vara med ägaren och inte hundfamiljen. En hund som inte blir präglad av människan redan tidigt kan få problem med lydnad och därmed aggressivitet. En katt däremot kan inte präglas på samma vis utan tvärtom föreligger risker för problembeteende i att flytta den för tidigt. Kattungar som tas tidigare kan få beteendestörningar och snutta på saker, sin ägare eller sig själv. Den riskerar även att få långvariga problem med magen som kan utvecklas till kroniska tarmsjukdomar om det vill sig illa.
Det är vårt ansvar att ge våra katter den bästa starten de kan få och en enkel och självklar början är att låta kattungar stanna hos sin mamma så länge de behöver för sin utvecklings skull. Det är de värda!