Att ta emot en eller flera nya familjemedlemmar som gått igenom mycket på kort tid kräver förberedelse. Gör man på rätt sätt blir omställningen lättare för både katten och familjen. Därför har vi ställt samman en checklista med tips och råd. Vi hoppas att du som väntar på din katt noga läser och tar till dig. Vi finns här med stöd och råd när det behövs.
Transport av katten
Det är viktigt att säkra transportburen så att den absolut inte kan öppnas under transporten till det nya hemmet. Kontrollera noga så att buren är korrekt stängd och använd helst spännremmar runt bur och dörr för att undvika att dörren öppnas t.ex. om buren tappas.
Öppna aldrig transportburen under färden när du inte känner katten väldigt väl. Även en tam katt kan bli rädd och fara ut ur buren och runt i bilen. Det kan sedan bli svårt att få in katten i buren igen . Om du nödvändigtvis måste öppna burdörren så gör det först efter samråd med din kontaktperson (som förmedlat katten till dig) och bara om alla bildörrar/rutor är stängda.
Öppna aldrig någonsin burdörren när bildörren är öppen. Vi har otaliga gånger blivit kontaktade av människor som blivit av med en katt för att de öppnat transportburens dörr när bildörren varit öppen. Katten har rymt på en helt främmande plats.
Ankomsten till det nya hemmet
Väg katten i buren innan du släpper ut hen, på så sätt kan du direkt ge rätt mängd avsmaskningsmedel.
Att släppas ut i ett stort hus med öppna ytor och förväntansfyllda mänskliga familjemedlemmar kan vara både överväldigande och skrämmande för katten. Du gör omställningen lättare för hen genom att ha ställt iordning ett rum där katten ska vara första tiden. Ha gärna nerrullat så det inte är ljust i rummet. Plocka bort prydnadssaker/blommor som står i fönster eller på möbler. Katten kommer, om inte annat så på natten när alla sover, att gå på upptäcksfärd och undersöka rummet.
Om katten är skygg så räkna med att hen kommer att bo i “sitt” rum fram tills hen blivit lugnare och känner sig mer avspänd i det nya hemmet. De första dagarna bör du ha dörren stängd till rummet. Därefter så sätt upp kompostgaller för dörren alternativt bygg en nätdörr av en träram med hönsnät. På så sätt kan katten på ett tryggt sätt vänja sig vid hemmet.
Tänk på att separera olika kön i separata rum för att undvika oönskade kattungar. Ta till veterinären för kastrering, vaccinering och id-märkning så snart du kan.
Det är en fördel om det inte finns klädda möbler (soffor/sängar) i rummet där katten ska vara. Katter kan ju inte uttrycka sin flyttstress annat än genom sitt beteende. Därför är det vanligt att de kissar på fel ställen den första tiden i ett nytt hem. Platser där människans doft är stark (kläder, säng, skor) är särskilt utsatt för stressmarkeringar. Katten “backar upp” sin egen markering med människans doft. Att katten kissar i sängen, på kläder som ligger framme, eller på dörrmatta/vid dörröppningar är ofta tecken på otrygghet. För att förebygga detta så låt katten få tillgång till hemmet etappvis, börja med ett rum, undvik stoppade möbler där, använd produkterna Feliway (för katten lugnande signalämnen som sprids via en dosa som sätts i kontakten) samt Zylkene eller Calmurofel som är naturliga kosttillskott som har en avstressande effekt, och vänta med att introducera små barn samt andra djur tills katten funnit sig tillrätta.
Kattsäkra hemmet!
Det är tyvärr inte ovanligt att katter som flyttat till ett nytt hem kommer bort. Antingen rymmer de ut genom en fönsterspringa som adoptanten var säker på att ingen katt skulle kunna ta sig ut genom, eller så lyckas de hitta ett gömställe som är nästan omöjligt att få fram dem ur. Därför är det viktigt att vara extremt noga med att stänga fönster och dörrar. Räkna med att en katt kan ta sig ut genom omöjligt små öppningar. När ingen ser dem verkar de kunna förvandlas till små katt-Houdinis, så ta det säkra före det osäkra och stäng allt.
Kolla noga så att det inte finns öppningar i socklarna under väggfastaskåp, eller mellan skåp och väggar. Vi har varit med om att katter tagit sig upp på köksskåp för att sedan trilla ner mellan skåp och vägg där de suttit instängda. Familjen har inte ens vetat att det fanns en öppning uppifrån och därför har det dröjt innan katten hittats. Bakom spis, tvättmaskin och upp i soffor och andra möbler är andra ställen där katter (särskilt skygga) kan ta sin tillflykt. Gå igenom hela hemmet med perspektivet att du är en liten katt som vill hitta ett trångt och mörkt gömställe så kommer du att hitta många dolda faror. Stäng till alla sådana tillflykter och gör istället iordning trygga gömställen. Katter tycker om att ett gömställe är undanskymt, mörkt och trångt. De tycker också om att ha platser där de kan sitta upphöjt och ha uppsikt över rummet.