Vi får många gånger frågan “hur lång tid kan det ta innan en katt som inte vill hanteras att blir tam?”. Det finns inget standardsvar. Katterna som inte vill hanteras är individer och har unika personligheter precis som vi människor. Och precis som det för oss kan ta olika lång tid att få förtroende, att våga eller att arbeta bort en rädsla, så tar det olika lång tid för en katt som inte vill hanteras att bli tam och trygg med människor.
De flesta katter som lever vilt i Sverige har nära koppling till människor. Kanske slängdes katten ut av en ansvarslös ägare eller så gjorde kattens mamma eller mormor det. Även om katten är född ute så lever hen oftast i nära anslutning till människor och många gånger finns det snälla människor som matar de förvildade/hemlösa katterna. Det innebär att för en hel del katter så ligger rädslan ganska ytligt och släpper relativt fort i en trygg miljö. För många andra tar det längre tid. Katten kan ha haft väldigt dåliga erfarenheter av människor, eller haft väldigt liten kontakt. Det finns en tendens, särskilt hos myndigheter och en del veterinärer, att då mena att katten är ett hopplöst fall och aldrig kommer att bli tam. Det använder man sedan som ett argument för att ta livet av katter som inte vill bli hanterade.
Vi har sett det argumentet motbevisas så oändligt många gånger under de senaste 20 åren att vi VET att det inte är så. De allra flesta förvildade katter kan bli tama och trygga. Sedan innebär det inte nödvändigtvis att de måste bli det. Att ta livet av en katt för att katten inte vill bli hanterad och inte vill bli tam är för oss ett fullständigt absurt och oerhört självcentrerad agerande. En skygg katt kan leva ett bra liv utan att umgås på nära håll med människor, så länge katten är kastrerad, får mat, skydd och är under mänsklig uppsikt. Men eftersom så väldigt många av räddisarna blir tama, trygga, kärleksfulla och lyckliga familjemedlemmar så tycker vi att de ska få chansen att bli det, istället för att man direkt väljer en tillvaro som t.ex. stallkatt.
När du bestämt dig för att öppna ditt hem för en hemlös katt har du inte bara räddat en katt från ett hårt liv och en ofta plågsam och ensam död, utan du har nu en fantastisk tid framför dig nu med din nya vän. Allt blir bäst för er båda om du följer några enkla råd.
Att katten är rädd, förskräckt när hen kommer in i ett hem är naturligt. Allt är nytt och det tar sin tid innan hen har bekantat sig med sin nya miljö.
Du ser din nya familjemedlem titta på dig med vettskrämda ögon och du undrar hur det här ska gå, hur länge katten ska betrakta dig som något farligt. Det går inte att svara på. Hur lång tid det tar beror på dig och vad du gör för att hjälpa katten att vänja sig vid sin nya tillvaro. När du känner tvivel är så trösta dig med att din katt har det så mycket bättre inne hos dig, än att sitta blöt, hungrig och sjuk utomhus.
Med det sagt, så är det väldigt viktigt att inte stressa eller skrämma katten. Katten har rätt till en bra tillvaro och att må bra även under invänjningsperioden. För att uppnå detta är det viktigt att tänka på hur katten fungerar.
Katter, precis som alla andra djur (inkl oss människor) har överlevnadsreaktioner. Det som uppfattas som fara leder till att katten flyr, gömmer sig och om hen inte kan komma undan, i sista hand försöker försvara sig. För den rädda katten som kommer in i ett hem finns det 3 områden som lätt framkallar överlevnadsreaktioner: det nya territoriet, andra djur och människor. Katten behöver därför desensitiviseras på dessa tre områden, och i den ordningen. Att desensitivisera handlar om att vänja sig vid något så att det inte längre framkallar en överlevnadsreaktion. Det sker på samma sätt som en person som har spindelfobi kan vänjas av med dem genom att steg-för-steg exponeras för spindlar.
Katter kan leva ett fantastiskt kattliv utan att mysa med människor, bara de är trygga på territoriet och har en plats i djurens rangordning. Därför är det viktigt att börja med att desesitivisera katten för den nya omgivningen och sedan för djuren som finns där samt allra sist för människan/människorna.
Här nedan kan du läsa vidare om hur man förbereder för, tar hand om och hjälper en katt som inte vill hanteras att bli trygg. Det är våra tips baserat på Kattjourens nästan 25 år av erfarenhet. Använd dem som en manual.