(Sammanfattning i punktform finns längst ner)
Några har varit med om den, andra fasar för att den ska komma; dagen då en älskad familjemedlem smiter ut och försvinner alternativt inte kommer hem efter sin dagliga utevistelse.
Skulle din katt försvinna finns det konkreta åtgärder att vidta som ökar chanserna för att ni återförenas.
Börja med att ringa polisen på 114 14 och anmäl katten som försvunnen. Polisen har ett register över upphittade och försvunna katter som de matchar när någon ringer in om en katt. Har katten varit borta en natt mer än “vanligt” kanske hen bara hittade något spännande på vägen. Katter är sina egna och följer inte våra rutiner. Dock är det du som känner din katt bäst så följ alltid din intuition om den säger att något är fel.
Samtidigt som du ropar och letar efter katten kan du skaka med lite mat och även ta med kattens favoritgodis – dofter färdas långt. Många katter hittar små skrymslen i bodar, skjul, under hus, i lekstugor och så vidare, be att få titta in eller be människor i området att se efter om katten sökt skydd och gömt sig där. Be samtidigt även grannar att kontrollera sina garage, källare och tvättstugor, det händer ofta att nyfikna katter blir instängda.
Sätt upp lappar i området där ni bor samt där katten försvann med information om att katten försvunnit, ha med en fin bild och gärna “HITTELÖN” som rubrik. Ta i ordentligt när det kommer till hittelönen, alla är inte intresserade av att du har tappat bort din katt men ställer gärna upp och har ögonen öppna om de kan tjäna något på det.
Underskatta inte detta icke-digitala efterlysningssätt. Att sätta upp lappar är mycket effektivt och ger ofta resultat – någon kommer se katten, det gäller bara att folk vet att hen är saknad. Nyckeln är att så många som möjligt ser efterlysningen, kopiera upp en mängd exemplar, sätt upp dem i närområdet samt på strategiska ställen där mycket folk passerar och se till att kontinuerligt ersätta lappar som ramlar/plockas ner.
Skulle en innekatt som aldrig tidigare varit ute råka smita kan det hända att hen i panik och blindo rusar iväg till första bästa gömställe. Risken är att hen antingen inte hittar hem från sitt gömställe, eller helt enkelt inte lämnar det, i princip paralyserad av allt det nya och oförmögen att våga röra sig därifrån. Det finns situationer då allt talar för att en försvunnen katt suttit mer eller mindre under farstutrappan under hela perioden och tittat på sin matte och husse som förtvivlat har ropat efter hen, men för rädd för att på eget initiativ komma fram. En situation som denna kräver alltså att du verkligen letar i skrymslen och vrår. En katt som känner så här kommer inte heller att komma fram under ett stort sökuppbåd, utan matte och husse bör istället gå ut ensamma och locka sena nätter och tidiga morgnar när det är som allra tystast och lugnast.
Är du av olika anledningar orolig över att katten vandrar iväg, kanske för att hen inte hittar eller för att hen inte känner någon anknytning till hemmet, är det klokt att sätta ut mat, gärna något som luktar mycket ex. makrill i tomatsås. På det viset stanna katten förhoppningsvis i närområdet. Risken att maten lockar till sig någon annan intressent väger lätt i sammanhanget.
Har du Facebook så sätt även ut en efterlysning där och be människor att dela ditt inlägg så att det sprids. Du är alltid välkommen att lägga upp din efterlysning på vår logg och du kan även mejla oss på *efterlysning@kattjouren.nu* för större spridning.
Ge aldrig upp – det är det viktiga. Det finns katter som varit borta under mycket långa perioder som kommer tillbaka helskinnade och med hälsa, läs exempelvis lilla Tenias solskenshistoria nedan.
Förebyggande åtgärder
Det finns sätt att på förhand dels minska risken för att ett försvinnande sker, dels öka oddsen för att ett framtida sådant slutar lyckligt.
En ansvarsfull kattägare id-märker sin katt. I katthem Sverige över sitter katter som uppenbart har kärleksfulla hem och familjer som saknar dem, men det går inte att hitta dem.
Detta är oerhört olyckligt, inte minst för de allra mest utsatta katterna utan hem, vars platser i räddningen är upptagna av individer som inte behöver dem. Detta problem kan helt elimineras genom id-märkning. Du kan id-märka din katt på två sätt; antingen med en örontatuering eller genom chip-märkning.
Tänk dock på att märkning och registrering sker i två steg. Efter att du märkt din katt hos veterinär får du ett brev hem med förfrågan om du vill att märkningen (inkl. information om katten och dina kontaktuppgifter) ska föras in i registret. Missas detta steg har du följaktligen en katt med ett id-nummer som inte leder någonstans.
En vanlig orsak till att katter försvinner är att de släpps ut för tidigt efter en flytt. En tam katt ska hållas inne minst en månad efter flytt till ett nytt hem. Risken är annars mycket stor att hen vandrar iväg, inte sällan med avsikten att ta sig till sitt ”riktiga”, tidigare hem.
Har du tagit dig an en skygg katt ska hen under inga omständigheter släppas ut förrän hen är helt tam och trygg, det får ta den tid det tar.
Du hittar en katt
Skulle situationen vara den omvända och du befinner dig på andra sidan – du stöter på en katt som du misstänker är vilsen eller bortkommen, så finns det också ett antal handfasta råd att ha i bakfickan. Rutinåtgärderna speglar de som redogjordes för ovan gällande en försvunnen katt:
- Anmäl katten som upphittad hos polisen på 114 14, har ägaren anmält hen som saknad kan de förhoppningsvis matcha.
- Sätt upp lappar i området där ni hittade katten, titta även gärna efter efterlysningar på internet, ex. på blocket, om någon saknar katten.
- Är katten öronmärkt så gå in på djurid.se och sök på numret, även om bara några av siffrorna är synliga så brukar man kunna hitta ägaren om denne finns med i registret. Ett bra sätt att tyda tatueringen på är att lysa med en ficklampa bakom kattens örat.
- Är katten inte öronmärkt så åk in till veterinär och be dem se efter om hen är chipmärkt – detta är gratis.
- Att en katt söker sig till dig betyder givetvis inte per automatik att den är vilsen eller i behov av hjälp. I detta läge får du helt enkelt förlita dig på ditt sunda förnuft i bedömningen huruvida du bör ingripa eller inte.
- Se till kattens allmäntillstånd, är hen mager, trött, hängig, hungrig, sjuklig etc ska du givetvis agera. Det är alltid bättre att göra för mycket än för lite.
- Är katten hungrig – ge hen mat. Tamkatter klarar sig inte länge på egen hand.
Ett bra och enkelt knep är att köpa ett billigt katthalsband med en hylsa att lägga ett meddelande i. Skriv kort och trevligt att katten brukar komma till dig och att du bara vill förvisa dig om att hen inte har gått vilse, lämna ditt telefonnummer och be ägaren kontakta dig. Skulle det gå några dagar utan att någon hör av sig och har katten fortfarande ditt halsband på sig kan du dra slutsatsen att något är fel.
Solsken – ge aldrig upp!
I februari i år fick vi på Kattjouren in en vädjan om att dela en familjs hjärtskärande efterlysning efter deras Tenia. Tenia hade varit på tillfälligt besök i Ystad när hon försvann och hennes familj hade den ödesdigra föraningen om att hon eventuellt skulle börja bege sig den 25 mil långa vägen hem till Halmstad/Falkenberg. Undra på att vi blev varma av lycka när nedan mejl damp ner i augusti:
”Hej!
Vi har goda nyheter, vår katt som försvann i februari i år har hittats!! Hon försvann i centrala Ystad, men var hemmahörande mellan Halmstad och Falkenberg. Hon hittades av en kvinna utanför Sjöbo i slutet av april, där hon fått mat och tak över huvudet. En yngre tjej (bekant till kvinnan) var på besök hos henne för några dagar sen och kände igen vår katt sedan hon sett efterlysningarna i våras. Tjejen letade upp min efterlysning på FB och ringde mig samt skickade bild hon tagit. En pil gick rakt in i mitt hjärta, det var HON!!!!!
Nu är hon åter hemma hos oss och glädjen över detta är obeskrivbar, vi trodde aldrig vi skulle få återse henne igen.
Tack för samarbetet
Med vänlig hälsning Madeleine och Fredric”
Avslutningsvis delar vi ett filmklipp som fångar ögonblicken då en familj återförenas efter en längre tid ifrån varandra. Pojkarnas ändlösa glädje över att få tillbaka sin vän är en som vi är säkra på att alla ni kära följare kan relatera till.
Sammanfattning:
Försvunnen katt – vad göra?
- Anmäl katten som försvunnen hos polisen på telefonnummer 114 14.
- Efterlys katten med lappar i området, både i närområdet såsom i trappuppgångar och på källardörrar men även på strategiska platser där mycket folk passerar, t.ex. i ICA-butiker el. dyl. Se till att kontinuerligt ersätta dem när de försvinner.
- Efterlys katten på sociala medier och på andra forum såsom ex på www.vilse.nu eller på Blocket. Vill du att vi på Kattjouren ska dela din efterlysning så mejla till efterlysning@kattjouren.nu.
(Gällande efterlysingarna så se till att ha med ett fint foto och skriv ”HITTELÖN” med stora bokstäver – bilder och pengar talar till folk.) - Leta och ropa efter katten, särskilt sena kvällar och tidiga morgnar när det är lugnt och tyst.
- Skaka med kattens mat/godis och ställ ut kattens favoritmat, du kan även lägga ut något välkänt som kattens filt – dofter färdas långt.
- Leta i trånga utrymmen och mörka skrymslen där en rädd liten katt kan tänkas gömma sig
- Be grannar att kontrollera sina garage, källare och tvättstugor – det händer ofta att nyfikna katter blir instängda.
Upphittad katt – vad göra?
- Det allra viktigaste är att du direkt gör en bedömning av kattens allmäntillstånd och omgående tillgodoser kattens mest akuta behov, behöver katten mat/vatten/skydd/vård?
- Anmäl katten som upphittad hos polisen på telefonnummer 114 14.
- Är katten öronmärkt? Gå i så fall in på djurid.se och sverak.se och sök på ID-numret.
- Är katten inte öronmärkt så åk in till veterinär och be dem kontrollera om katten är chipmärkt – detta är gratis. (Många katter är både öron- och chipmärkta så det skadar aldrig att kontrollera chipmärkning om öronmärkningen inte går att tyda).
- Har katten halsband så titta på insidan av halsbandet, vissa ägare skriver sina kontaktuppgifter där.
- Efterlys kattens ägare med lappar i området, främst i närområdet men även på strategiska platser där mycket folk passerar.
- Efterlys kattens ägare på sociala medier och på andra forum såsom ex vilse.nu eller på Blocket.
- Ett bra knep om du är osäker på huruvida en katt är bortkommen eller inte är att köpa ett billigt katthalsband med en hylsa att lägga meddelanden i. Skriv ditt telenummer och be en eventuell ägare ringa dig.
- Skulle ingen av ovan åtgärder leda till resultat så hjälp katten. Ta med katten hem, ge mat, vatten och kärlek. Tamkatter klarar sig inte länge på egen hand. Behöver katten vård och du inte har möjlighet att ge det så kontakta olika no kill-organisationer som hjälper katten. Kan du inte behålla katten så fråga runt bland familj, vänner och bekanta om någon kan ta hand om katten tillfälligt, kontakta sedan olika no kill-organisationer för hjälp med omplacering.